---
title: "Fabulous high-flyer: black stork"
url: "https://www.siegen-wittgenstein.info/en/poi/fabulous-high-flyer-black-stork"
description: "Everyone knows the rattling stork, which brings babies in the shape of the white stork. A version for children's ears... For his little brother, the Black Stork, clattering is less part of his craft, the voice-gifted bird communicates with whistling and hissing sounds. Around 1910 the Black Stork was extinct in NRW. It was not until the end of the 1970s that the population recovered. Today, ten of the approximately 500 breeding pairs found throughout Germany are found in remote valleys of Wittgenstein. They build their nests in the treetops of old trees with strong crowns. Their hunting grounds, which can be up to 12.5 kilometres in radius, are in closed mixed forests with a light tree population and ponds and lakes. This is where the black stork finds everything it needs to live - building material, space to take off from the ground and fly through the trees and its favourite food - trout, sculpin, eels, frogs and newts. The bird, which is about one meter tall and weighs up to three kilograms, got its name because of its black, sometimes metallic shimmering plumage. Its beak and long, thin legs glow red and the wingspan is up to 190 centimetres."
language: "en"
type: "Place"
image: "https://dam.destination.one/3557301/e75c18e7587c4d16e99c88d5dc8da9057423bb83ed2539220231be1cb2b605ac/schwarzstorch.jpg"
breadcrumb: "Root > Siegen Wittgenstein > Special > Destination.Data Details > Poi"
---

ShareBookmark

Bookmark

Fabulous high-flyer: black stork
================================

- Game park/game reserve

Schwarzstorch

- scientific name: Ciconia nigra
- Habitat: dense, natural, closed forest areas with stagnant and flowing waters

 Everyone knows the rattling stork, which brings babies in the shape of the white stork. A version for children's ears...For his little brother, the Black Stork, clattering is less part of his craft, the voice-gifted bird communicates with whistling and hissing sounds.

Around 1910 the Black Stork was extinct in NRW. It was not until the end of the 1970s that the population recovered. Today, ten of the approximately 500 breeding pairs found throughout Germany are found in remote valleys of Wittgenstein. They build their nests in the treetops of old trees with strong crowns. Their hunting grounds, which can be up to 12.5 kilometres in radius, are in closed mixed forests with a light tree population and ponds and lakes. This is where the black stork finds everything it needs to live - building material, space to take off from the ground and fly through the trees and its favourite food - trout, sculpin, eels, frogs and newts.

The bird, which is about one meter tall and weighs up to three kilograms, got its name because of its black, sometimes metallic shimmering plumage. Its beak and long, thin legs glow red and the wingspan is up to 190 centimetres.

Read more

Good to know
------------

Author

Sylvia Müller

Organization

BLB-Tourismus GmbH

License (master data)

Nearby
------

View on map

- Event
    
    
    - Market
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    - Market
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    - Exhibition
- Place of interest
    
    
    - Game park/game reserve
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    - Game park/game reserve
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    - Game park/game reserve
- Tours
    
    5.58 km
    
    
    - Themed trail
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    26.11 km
    
    
    - Long-distance hiking trail
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    40.78 km
    
    
    - Regional bike tour

Contact

Marktplatz 1a

57319 Bad Berleburg